Een kind hoort te spelen, blij te zijn. Helaas kunnen wij ze niet beschermen tegen het verlies van een dierbare en de rouw die daarbij komt kijken. Ogenschijnlijk pakken kinderen het leven snel en eenvoudig weer op, maar als er een sterfgeval is, kan dit veel impact hebben op een kind. Dit kan zelfs jaren later nog problemen opleveren.
Hoe ziet het rouwproces eruit?
Een rouwproces wordt zowel bij volwassenen als kinderen ervaren als een periode met wisselende emoties. Voor beide groepen geldt dat er geen standaard proces is. Iedereen verwerkt verdriet op zijn of haar eigen manier. Het verschil is dat volwassenen zelf iemand op kunnen zoeken om mee te praten. Denk aan een vriend, een familielid of een psycholoog. Kinderen zijn nog niet zelfbewust en hebben automatische toelating van volwassenen nodig. Door regelmatig te vragen hoe het gaat, te benoemen dat je er bent en te luisteren als het nodig is, krijgt het kind een veilig gevoel.
Wat kan ik zelf doen? Tips voor de omgang met een kind in rouw
Wellicht ben je zelf ook in rouw en vind je het daardoor extra moeilijk om het kind te begeleiden. De volgende tips zijn bedoeld als handvaten om de dood en het gevoel van gemis bespreekbaar te maken.
Wil je kind praten? Zorg ervoor dat je op ooghoogte zit en geef aan dat je luistert.
Draai niet om feiten heen en geef duidelijke uitleg
Laat het kind een tekening maken.
Een speciale knuffel waar het kind alles tegen mag vertellen
Praat spelenderwijs met het kind (gebruik poppen, lego of ander speelgoed)
Zoek hulp als je je zorgen maakt en kies voor rouwtherapie.
Lees voor uit speciale kinderboeken over rouw en verlies bij kinderen.
Raadpleeg uw uitvaartverzorger om tips. Zij werken meestal samen met gespecialiseerde bedrijven op het gebied van nazorg.
Wat zijn symptomen van onverwerkte rouw bij kinderen?
Het kan zijn dat u na het verlies van een dierbare verschil merkt in het gedrag van uw kind. Dit kan direct na de gebeurtenis zijn, maar doorgaans ontstaat dit later pas. Naast de eigen emoties, voelt het kind ook het verdriet van de omgeving. Als het kind dit niet goed kan uiten, kan dat later problemen geven. Dit uit zich doorgaans in boos en opstandig gedrag of het kind gaat zich juist terugtrekken. Ook kunnen er lichamelijke reacties ontstaan zoals buikpijn of hoofdpijn. Het is belangrijk om uw kind goed in de gaten te houden en bij twijfel contact op te nemen met uw huisarts.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden op het gebied van nazorg? Neem dan contact op met Stoppelenburg Uitvaartverzorging of lees onze blog over veerkrachtig rouwen.
תגובות