top of page
yvescrijns

Etiquette rondom de uitvaart



Etiquette klinkt als een deftig, stoffig woord. Maar het is niet meer dan het pakket aan beleefdheidsregels waar men zich in een samenleving aan houdt. Net als alle aspecten van cultuur, zijn die constant in beweging. Bij een uitvaart of begrafenis denken we dat er bepaald gedrag van ons verwacht wordt. Hoewel de dood een serieus iets is, zijn uitvaarten doorgaans niet meer zo somber als in het verleden. Toch is er in Nederland nog wel een uitvaart etiquette. Als u te gast bent bij een crematie of uitvaart, welke omgangsregels gelden er dan? En wat doet u vooraf en na de plechtigheid?


U ontvangt een rouwkaart


Als er iemand in uw sociale kring overlijdt, is het netjes om snel te reageren op dit verlies. Staat u wat verder weg van de overledene of zijn/haar familie, dan volstaat een condoleancekaart. Schrijf deze met de hand. Een zin als 'Gecondoleerd met uw verlies', of een variatie ervan, is voldoende. Hoe hechter uw band met de getroffen familie, hoe persoonlijker het contact. Dan is het beter om ook te bellen en langs te gaan om uw medeleven te betuigen.


Wat te dragen bij een uitvaart


Net als bovenstaande sociale regels is ook klederdracht niet altijd superduidelijk. U kunt ook zelf wel aanvoelen, op basis van de familie, de leeftijd en het karakter van de overledene welke kleding gepast en ongepast is. Altijd geldt dat kleding netjes gestreken is. Zwart is in onze cultuur doorgaans de kleur van de rouw. Daarom is een zwart of donkergrijs pak met dito nette schoenen vaak het beste. Een stropdas hoeft niet altijd, voel zelf aan wat het beste is.

Voor dames hoeft een mantelpak niet zonder meer. Een broekpak of jurk (niet te kort en niet te veel decolleté) mag ook. Draag schoenen met niet al te hoge hakken. In sommige regio's is het gebruikelijk om een hoed te dragen. Make-up en sieraden horen onopzichtig te zijn.


Do's en dont's tijdens de ceremonie


Herdenkingsdiensten zijn sombere gelegenheden, maar het zijn ook sociale evenementen. Mensen komen bij elkaar om met de nabestaanden mee te leven en ook te socializen. Daarom is het fatsoenlijk om op tijd te arriveren. Dan heeft u de tijd voor persoonlijke gesprekken met andere gasten en kunt u op uw gemak de familie condoleren. Aangezien alle gasten dit willen, houd dit officiële moment kort en bondig. Als u deelneemt aan de dienst, als bijvoorbeeld drager of spreker, zorg dan dat u ruim op tijd aanwezig bent om samen met de uitvaartverzorger het schema door te nemen.

U moet zelf aanvoelen waar u het beste plaats kunt nemen. Beslis tussen dichtbij de familie zitten, of verder weg. Wees ook niet bang om anderen uw stoel aan te bieden als u ziet dat er mensen zijn die graag vooraan zitten. Want zoals gezegd, een uitvaart is ook een sociaal evenement. Jullie zijn er allemaal om gezamenlijk de familie te troosten.

Tijdens de uitvaart gedraagt u zich ingetogen. Maar bedenk wel dat de familie in rouw is en dat ze net een dierbare hebben verloren. Ze zijn ergens ook op zoek naar geruststellende woorden of een omhelzing. Voel aan wat comfortabel is en handel daarnaar. Uw aanwezigheid alleen al geeft al aan dat u meeleeft.


Na de uitvaart: een hapje en een drankje


Na het sombere gedeelte is er tijd voor een meer opbeurende receptie. Traditioneel werd hier koffie met een plakje cake geserveerd. Dat is wel langzaam aan het veranderen. Een borrel met hartige hapjes wordt steeds gebruikelijker. De receptie symboliseert dat het leven doorgaat, ook na het overlijden van een dierbare. Daarom mag hier ook gelachen worden. We zijn niet in de kroeg, maar er is meer ruimte voor een grap en een grol. Wederom is de directe familie van de overledene het belangrijkste. Tijdens de receptie is het moment om een leuk persoonlijk gesprek te hebben; nu is er tijd voor.


De weken na de uitvaart


Afhankelijk van hoe close u was met de overledene of diens familie, is het sympathiek om ongeveer een week na de begrafenis een telefoontje te plegen. Vraag eens hoe het nu gaat, bied een luisterend oor. Na de hectiek van het regelenen van de uitvaart en de uitvaart zelf begint er weer een dagelijkste routine. Maar nu zonder partner of kind bijvoorbeeld. Wilt u echt steun bieden, stel uzelf dan ook beschikbaar voor praktische hulp. Help in het huishouden, maai het gras of pas op de kinderen als er kleine kinderen in het spel zijn. Zet ondersteunende woorden om in daden.


De uitvaartverzorgers van Stoppelenburg beheersen de ongeschreven regels en zij voelen mensen aan. U kunt zelf ervaren hoe Stoppelenburg een uitvaart verzorgt door contact met ons op te nemen.





Comentários


bottom of page