top of page
Foto van schrijverStoppelenburg

Livemuziek tijdens de uitvaart – René de Jonge vertelt

Muziek speelt tijdens de uitvaart een belangrijke rol. Dat is overigens al eeuwen zo, al verandert de muziek die we afspelen wel. Waarom we zo graag muziek draaien tijdens het laatste afscheid, is deels gissen. Er is niet veel onderzoek naar gedaan, maar wat in ieder geval zeker is: muziek is emotie. Het roept herinneringen en gevoelens op. Daarnaast helpt muzikale begeleiding tijdens de uitvaart om de momenten tussen speeches door op te vullen en fungeert het als achtergrondgeluid. Bijvoorbeeld wanneer de aanwezigen de afscheidsruimte binnenkomen of tijdens het wegdragen van de kist. Livemuziek tijdens de uitvaart kan de ceremonie een extra bijzonder tintje geven. Het komt nog meer binnen, klinkt anders en is persoonlijker dan muziek van een afspeellijst die door de boxen schalt



Livemuziek tijdens de uitvaart

De muziek die wordt gedraaid of gespeeld, had over het algemeen veel betekenis voor degene om wie de uitvaart draait. Of het heeft een bijzondere betekenis voor de nabestaande. Livemuziek maakt een uitvaart vaak zelfs nog persoonlijker. Bij Stoppelenburg krijgen wij regelmatig het verzoek voor livemuziek tijdens het afscheid. Het gaat dan in veel gevallen om muziek van een koor, organist, band of orkest. Soms maakte de overledene zelf onderdeel uit van deze groep muzikanten. Uit ervaring weet ik dat livemuziek tijdens een uitvaart intens en waardevol is. Als aanwezige worden al je zintuigen op scherp gezet. Je hoort niet alleen de muziek, je ziet ook de mensen die de muziek maken en hun expressie, hun emotie.


Muziek als eerbetoon

Muziek is het ultieme eerbetoon aan de overledene. Voor livemuziek geldt dat misschien nog wel meer. Soms zien we dat iemand een instrument bespeelt als persoonlijke bijdrage tijdens het afscheid. Zolang er een link is tussen de overledene en de livemuziek, zorgt het meestal voor een waardevolle toevoeging aan de uitvaart. Het spelen van livemuziek bij de uitvaart kan de muzikant(en) zelfs helpen bij een stuk rouwverwerking. We kunnen wel stellen dat muziek een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het afscheid nemen en meer inhoud geeft aan de plechtigheid. Of deze nu plaatsvindt in een kerk, aula of andere locatie maakt dan niet zoveel uit. Muziek wordt overal gespeeld.


Het komt voor dat er verzoeken binnenkomen voor heel specifieke muziek. Of er worden bijzondere instrumenten ingezet, zoals een accordeon, doedelzak of harp. Voor nabestaanden is het mooi als we invulling kunnen geven aan die wensen en fungeert het als een extra speciaal eerbetoon. Als uitvaartbegeleider denk ik graag mee over een passende invulling voor muziekverzoeken.

Comments


bottom of page