Wat zeg je als iemand net een naaste heeft verloren? Hoe kun je troost bieden en laten weten dat je voor iemand klaar staat? Vlak na een overlijden is de aandacht voor nabestaanden vaak groot. Ze worden, zeker in de eerste week, overladen met steunbetuigingen in de vorm van berichten, kaartjes, bloemen en bezoek. In de weken daarna wordt nog regelmatig geïnformeerd hoe het gaat. Daarna droogt de aandacht vaak op, terwijl de rouwverwerking voor nabestaanden nog volop aan de gang is. Wil je troost blijven bieden, maar weet je niet zo goed op welke manier je dit kunt doen? Voor een nabestaande is steun vanuit de omgeving heel belangrijk. In deze blog geven wij tips over wat je wel en juist beter niet kunt doen.
Doen: blijven informeren
Het belangrijkste wat je kunt doen, is blijven informeren. Niets zeggen over het verlies geeft nabestaanden al snel het gevoel dat hun rouw en verdriet niet belangrijk wordt gevonden. Dit hoeft echt niet altijd uit te draaien op een lang en emotioneel gesprek. Het bieden van een luisterend oor en het tonen van interesse is soms al voldoende om nabestaanden het gevoel te geven dat ze worden getroost. Misschien ben je bang om de verkeerde dingen te zeggen of weet je niet waar je naar kunt vragen. Blijf jezelf ervan bewust dat het onderwerp uit de weg gaan voor een nabestaande altijd vervelender is dan ernaar informeren. En heeft iemand geen behoefte om er op dat moment over te praten? Dan hoor je dat vanzelf en kun je aangeven dat je er bent zodra er wel behoefte is aan een gesprek.
Doen: laat weten dat je aan iemand denkt
Laat weten dat je aan de nabestaande denkt. Stuur een kaartje, maak een afspraak voor een kop koffie of nodig iemand uit voor een dagje weg. Door je betrokkenheid te blijven tonen, laat je merken dat je de overledene en degene in de rouw niet bent vergeten.
Doen: herinneringen ophalen
Als nabestaande wil je graag dat zo veel mogelijk mensen degene die jij liefhad, blijft herinneren. Breng de overledene daarom af en toe ter sprake om zo te laten blijken dat jij hen niet bent vergeten. Dat kan enorm troostend zijn voor nabestaanden. Vertel een bijzonder verhaal of een grappige anekdote. Ze houden de herinneringen levend.
Doen: praktische hulp geven
Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Ook als het gaat om praktische hulp. Als nabestaanden zijn overweldigd door emoties, schieten simpele dingen er soms bij in. Het huishouden, (gezond) koken of administratie die blijft liggen. ‘Je kunt me altijd bellen’ is lief bedoeld, het is echter maar de vraag of iemand dit echt doet. Ga langs met een pan eten, bied aan om samen het huis op te ruimen of boodschappen te doen. Het zijn acties en gebaren die iemand in de rouw direct kunnen helpen.
Niet doen: goedbedoelde adviezen geven
Iedereen rouwt anders. Goedbedoelde adviezen kunnen nabestaanden onzeker maken over hun eigen rouwproces. Ook al zit er geen kwaad bij van jouw kant: opmerkingen als ‘ga eens wat vaker wandelen, dat hielp mij ook’ of ‘als je er meer op uit gaat, voel je je vast beter’, helpen iemand in de rouw vaak niet. Er is geen oplossing voor rouwen. Die adviezen, hoe lief bedoeld ook, zijn juist vaak pijnlijk.
Niet doen: zeggen dat het wel goed komt
Net als goedbedoelde adviezen, helpt het nabestaanden ook niet als je zegt dat het ‘wel goed komt’. De rauwe pijn en het verdriet zijn enorm ingrijpend. Het is dan ook aannemelijk dat dit iemand voorgoed verandert. Door te zeggen dat het wel goed komt, kan iemand het gevoel krijgen dat er geen plek is voor emoties of dat het rouwen nu wel lang genoeg heeft geduurd.
Comments